Roeien – materiaal

Sommige uitvindingen worden door de tijd achterhaald. In het begin der zestiger jaren kon een vereniging zich niet permitteren voor de jeugd aangepast roeimateriaal aan te schaffen. Ik heb toen de Rugo-skif ontwikkeld waar kleine en grote mensen, lichte en zware mensen zonder gesleutel in pasten.

Nu de welvaart enorm is toegenomen, zorgt iedere vereniging dat de vloot voldoende keuze biedt aan al zijn leden, ongeacht hun zwaarte of afmetingen. Toch zijn er nog steeds onderdelen van de Rugo-skif die niet achterhaald zijn. Een goede botenbouwer kan daar zijn voordeel mee doen. Met name zijn de huidige voetenborden nog steeds een crime als je die wilt verzetten. Mijn (lichte) skiffeur heeft tijdens de skifhead van 1961 omstanders doen verbazen door tijdens de doorhaal een paar cm boven zijn bankje te zweven. Het voetenbord was voor hem niet goed af te stellen en een andere skif was niet beschikbaar.

De Rugo-skif ligt in het Scheepvaartmuseum. Voor details klik op Rugo Skifboek. Het is overigens triest dat zelfs bestuursleden van de roeibond niet weten wat de Nederlandse vertaling is van single scull. Kijk eens op internet bij skiffing of skiffclub of lees het blad Roeien okt ’56 en u weet hoe het (niet) hoort.

Aanvulling 2012 05 01

De Roeibond blijft sukkelen met de Nederlandse taal. Recent is dat we met de  code ongewenste omgangsvormen aan de slag moeten. Zie http://www.knrb.nl/content.php/nl/1077. Ze bedoelen natuurlijk de code omgangsvormen. We gaan toch niet met ongewenste omgangsvormen aan de slag.

Advertenties

Eén reactie op “Roeien – materiaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.