Herzie het politieke stelsel

Met de verkiezingen worden we als goede burger geacht op een partij te stemmen. Bijna geen Nederlander staat voor 100% achter de partij van zijn keuze. Hij kan immers niet kiezen voor een christelijke partij en tegelijk laten blijken dat hij voor euthanasie is. Of hij voelt wat voor VVD, maar wil verkoop van softdrugs uit de illegaliteit halen om criminaliteit te voorkomen, of hij vindt 130km/u te snel. Hij is sociaal bewogen, wil stemmen op de PvdA, maar hij wil slecht presterende werknemers makkelijker kunnen ontslaan.

En is er nog een partij die op de bres staat voor beter Nederlands, of in het algemeen voor beter onderwijs? Of moeten we ouders adviseren om hun kinderen naar België te sturen? Ik pleit voor een driedimensionaal partijprogramma. Dat gaat zo: iedere partij heeft een hoofdthema, maar in de lijst staan ook mensen die op een bepaald punt andersdenkend zijn. Je kiest en je voelt je meer betrokken als je tijdens de verkiezingen je eigen mening beter kan uiten. Politieke partijen moeten dus durven bekennen dat er nuances zijn. Driedimensionale politiek bevordert de democratie en motiveert de kiezer.

Er zijn meer dingen die beter kunnen.
Politieke partijen moeten ook durven duidelijk te maken dat zij zich niet laten ringeloren door zeer kleine minderheden. Wetten mogen niet worden tegengehouden worden door actiegroepen, die zoals later blijkt, begaan zijn met het lot van niet meer dan 10 of 20 mensen. Dergelijke discussies kosten veel tijd en leiden tot niets.  Het zou mooi zijn als op verkiezingen.startpagina.nl iemand een rubriek gaat openen, waarin de macht van kleine minderheden wordt gebroken. Bijvoorbeeld de macht van de spellingscommissie die bij voortduring het Nederlands verziekt. Welke partij is daarvoor?

Leuzen voor de verkiezingen van maart 2021

Grotere efficiency in de zorg.
Meer geld voor zorg.
Iedereen gas.
Gascentrales ipv windmolens rond woningen.
CO2 uitstoot wegens gasverbruik compenseren door aanplant van bamboe en bomen in de tropen.
Opslag van CO2 onder de Noordzee is onnodig en duur.
Vluchtelingen werk verschaffen.
Terug naar de spelling van 1995.
Internationale ISO-normen respecteren.
Stop zonneweiden.
Marihuana legaliseren.
Drugscriminelen harder en creatiever aanpakken.
Minder privatiseringsregels.
Mensen die zich niet kunnen aanpassen aan de Nederlandse cultuur het land uit.
Woningnood opheffen. Leegstaande panden benutten.
Het kiesstelsel moet driedimensionaal.
Kernenergie moet worden voorbereid.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.